İntihal Programı olan turnitin programı ile artık daha rahat çalışacaksınız ..
Yapılan çalışmanın özgünlüğünü gördükten sonra daha rahat bir motivasyon ile sunum yapacaksınız .
İntihal (Plagiarism) Tespit ve Raporlama Yazılımı
İntihal Raporu Ücreti Ne Kadar?
* Bu raporlarda intihal oranı ile birlikte, intihale düşen metinler işaretlenir. İşaretli bölgelerdeki metinleri değiştirerek intihal oranınızı düşürebilirsiniz.
** Aynı dosyanın ikinci intihal raporu %40 indirimlidir. Bu indirim, ilk raporun alınışından itibaren 7 gün içinde ve asıl dosyada %50’den fazla değişiklik yapılmadığı durumda geçerlidir.
*** 50.000 sözcükten sonraki her 10.000 kelime için ücrete 50 TL eklenir.
**** YÖK için intihal raporunun tek farkı, enstitülerin istediği kaynakça listesinin, raporun sonunda ekli olmasıdır.
İntihal raporu nasıl alınır:
- Çalışmanızı, Word dosyası olarak bilgi@tez300.com adresine gönderin. Dosya boyutunuz büyükse Wetransfer ile gönderebilirsiniz. Varsa, dosyanızın şifresini lütfen kaldırınız.
- E-posta adresinize gelen onaydan sonra ödemenizi tamamlayın. Havale için banka bilgileri, dosyanızı gönderdikten sonra e-posta adresinize gönderilecektir.
- 2 saat içinde intihal raporunuz e-posta adresinize gelecektir.
- Lütfen sözcük sayınıza göre ödeme yapınız. Çalışmanızın sözcük sayısını, dosyanız açıkken Word penceresinin sol altında görebilirsiniz.
- Enstitüye ya da YÖK’e teslim etmek üzere rapor alacaksanız Ayrıntılı Tez Raporu almanız gerekmektedir.
- Rapor alınan dosyalar hiçbir veri tabanına kaydedilmez. Tez300.com güvenli taramayı kullanır.
- Tez300.com Turnitin üyeliğine sahiptir ve intihal raporunuzu doğrudan Turnitin üzerinden alır.
İntihal Nedir?
Bilgi, kaynak belirtmeden kullanmak kısaca intihaldir. Akademik çalışmanızda bir başkasının yayınladığı kaynaktaki bilgiyi, kaynağını belirtmeden kullanmanız hatalı (ç)alıntı yaptığınızı, yani intihal yaptığınızı gösterir. Sadece birebir alıntı (yani örneğin cümleyi olduğu gibi kullanmanız) değil, aldığınız bilgiyi biraz değiştirerek (cümledeki sözcüklerin yerini değiştirerek) kullanmanız da aslında intihal sayılır.
İntihal Suç mudur?
Evet. Sonuçta bir başkasının harcadığı emeği kendinize mal ediyorsunuz. Ancak intihalin ne kadar suç olduğu konusu net değildir. Öyle ki, üniversiteler belli oranlarda intihale izin vermektedir. Bir üniversite örneğin %20 oranında intihale izin verebilir. Bunun anlaşılır nedenleri vardır.
İntihal Oranı Nedir?
İntihal yazılımları, hazırladığınız çalışmadaki içeriğin ne kadarının (ç)alıntı olduğunu bir rapor ile gösterirler. Bu raporda verilen genel intihal oranı, çalışmanızın ne kadarının kurallara uymayan şekilde alıntı olduğunu gösterir. Bu orana intihal oranı denir.
İntihal Yazılımları Ne Kadar Güvenilirdir?
Fena değil. Büyük ölçüde güvenilir oldukları söylenebilir. Tabi eksikleri yok da değildir. Örneğin kapak sayfasındaki üniversite adından tutunda, içindekiler kısmındaki başlıkları ve hatta kaynakçada yazdığınız kitap yayın adlarını bile intihal oranına ekleyen intihal yazılımları yaygındır. Bu nedenle üniversiteler farklı oranlarda intihale izin vermektedir. Aslında intihal yapmanıza izin veriyor değiller. Sadece yazılımın hatasının tolerans değerini belirlemektedirler.
İntihal Yazılımı Kullanmanın Riskleri Var mı?
Evet, var. Turnitin dışındaki yazılımlar her zaman risklidir. Neler olabilir? Örnekler vereyim:
- Ucuz diye Turnitin’in desteklemediği bir program kullanarak çalışmanızı haberiniz olmadan bir web sitesinin arşivine kaydedebilirsiniz. Bunu, örneğin ücretsiz tarama yapan bazı siteler yapıyor. Siz güvenip dosyanızı gönderiyorsunuz. Rapor alacak kişi ücretsiz diye bu sitelerden birisine tarama yaptırıyor. Sonuç olarak size Turnitin raporu ile aynı görüntüde bir rapor veriyor. Sizin işiniz görülmüş oluyor fakat dosyanız artık İnternet’te satılık makale parçaları arasında dolaşmaya başlıyor.
- Ya da Turnitin’in desteklediği Ithenticate benzeri bir programda tarama yapıyorsunuz. Bu program, Turnitin’in sahip olduğu bir sistemdir. Bu sistem, bütün taramaları kaydeder ve istediği zaman Turnitin veritabanı ile eşleştirir. Bu bir ay sonra da olabilir bir yıl sonra da. Eşleştirme olduğunda, çalışmanız artık Turnitin için kopya bir çalışmadır. Enstitünüzde bir toplu intihal taraması olduğunda artık sizin çalışmanız da %100 intihal çıkacaktır.
- Ithenticate’in kendisinde tarama yapmak ise çok daha güvenilirdir. Ücreti sabit 100 dolardır. Rektörünüz gitse 100 dolardan 1 kuruş aşağı tarama yapamaz. Ithenticate’in web sitesinde bu fiyatlar yazılıdır. Kendiniz de girip bu raporu alabilirsiniz. Fakat dikkat! Yanlış dosyayı gönderdiğinizde para iadesi filan yoktur…
- Tanımadığınız kişilere rapor aldırmak da tehlikelidir. Size “Turnitin kullanıyorum” ya da “Ithenticate kullanıyorum” gibi açıklamada bulunup, saydığım tehlikeli yöntemleri kullanan birisine güvenmeyin. Biliyorsunuz tez danışmanı olan hocalar ve akademisyenler Turnitin’i ücretsiz kullanabiliyor. Bunlar isterse sizin çalışmanızı ücretsiz olarak raporlayabilir ve size keyfince bir ücret çıkarabilir. Turnitin’e giren çalışmanız, veri tabanına kaydolmasa bile hangi hocanın hesabından taranmışsa, o hocanın çalıştığı enstitü tarafından görülebilir. Yani hocaya Turnitin şifresini veren okul, ne taranmış ne taranmamış hepsini görebilir. Tarayan kişi dosyanızı silse bile… Risk budur.
İntihal Yazılımı Ücretli mi?
Evet. Üstelik ücretleri de bireysel kullanım için oldukça fazladır. Ancak üniversiteler bu yazılımları kurumsal üyelikle kullandıklarından ve yemekhanede sattığı pahalı tabldot yemeklerden sonra altında öğrencilerin dinlenmesine olanak vermeyen verimsiz palmiye ağaçlarının her birine birkaç bin TL ödeyecek kadar ekonomik güce sahip olduklarından onlara dokunmamaktadır. Öte yandan, ücretsiz bazı intihal yazılımı denemeleri bulunuyorsa da kararlı çalışan ve yeterli sonuç veren bir örneğine henüz rastlamış değilim. İntihal yazılımlarının kıyaslamasını yapalım:
Turnitin: En iyisi, ücretsiz, veri tabanına istersen kayıt yapar, istersen yapmaz, enstitüler ve YÖK bu raporu ister.
Itehnticate: Çok iyi, çok pahalı, veri tabanına kayıt yapma riski var, kısa zamanda sorun çıkarmaz ama uzun vadede güvenilir değildir.
Urkund: Gelişme sürecinde, ücretsiz, veri tabanına kaydeder, yakında resmi kurumlar tarafından zorunlu hale gelebilir.
Viber: Berbat, amatörler ve İngilizce çalışmalar için düşünülebilir, ağırlıklı olarak İnternet taraması yapıyor.
Çalışmamın İntihal Oranını Nasıl Öğrenebilirim?
Kendi çalışmanızın intihal oranını öğrenmek istiyorsanız danışmanınızdan, diğer hocalarınızdan ya da bulabilirseniz hocalardan daha fazla kaprisli olmayan asistanlardan rica edebilirsiniz. Eğer isterseniz, ücreti karşılığında intihal raporunu almak için tez300.com’a başvurabilirsiniz. Çalışmanızın Türkçe ya da İngilizce olması fark etmez. Ödemeyi yaptıktan sonra yaklaşık yarım saat içerisinde ayrıntılı intihal raporunuz e-posta adresinizde olacaktır. Raporda; çalışmanızda yer alan alıntıların hangi kaynağın hangi sayfasından alındığı ayrıntılı ve kolay anlaşılır şekilde gösterilmektedir. Ayrıca hangi kaynaktan ne oranda alıntı yapıldığı ve toplam intihal oranınız da belirtilmektedir. Rapor; İnternet kaynakları, akademik yayınlar (tez, proje ve makaleler), yazılı basın, kitaplar ve dergiler olmak üzere çok büyük bir ortamda tarama yapmaktadır. Bu rapor sayesinde intihal oranını düşürmek sizin için çok kolay olacaktır.
İntihal raporunu sizin yerinize almamı isterseniz, aşağıdaki iletişim bilgilerimi kullanarak bana ulaşabilirsiniz.